Když zelený je modrý

6. 10. 2007 11:19:11
Bývalá ministryně školství Dana Kuchtová nevydržela tlak Martina Bursíka a Mirka Topolánka a odešla z vlády. Každému je jasné, že se nejednalo o odchod dobrovolný, ale odchod vyvolaný mimořádně intenzivní, hrubou a nevybíravou kampaní.

Vnímavý pozorovatel politického dění si určitě všiml, že se ČSSD, přes všechny výhrady, které k Daně Kuchtové měla, k této štvanici nepřidala. Dana Kuchtová nebyla úspěšnou ministryní školství. Vyčítat jí ale, že výhradně její vinou se zpozdila příprava čerpání evropských peněz, je nefér. Vždyť se stačí podívat,v jakém stavu je příprava na ministerstvech vedených pány Čunkem a Bursíkem! Čeho jsme tedy svědky? Jaké jsou skutečné důvody buranského vyhazovu „nejzelenější ministryně"?

Zdá se být čím dál zřetelnější, že sledujeme cynicky řízený proces „deidealizace" jedné politické strany. Strana zelených získala v průběhu prvních pěti let nového století vcelku slušný intelektuální potenciál. Podařilo se jí oslovit řadu ekologicky, liberálně a středolevě orientovaných lidí, často se solidním teoretickým zázemím. Tito lidé však nebyli schopni promyšlené reálné politické akce. Akce, která by vedla k získání přiměřeného politického vlivu. Zřejmě i proto se Strana zelených nebránila razantnímu nástupu Martina Bursíka. Tento politik je známý jako dobrý stratég, znalec technologie moci a člověk se zajímavými kontakty. Těžko jej ale považovat za zeleného z přesvědčení. Už jen proto, že se dříve angažoval, se stejně dojemně nevinným výrazem, ve prospěch křesťansko-konzervativního i liberálního uskupení. Martin Bursík je prostě tvrdý, cynický a chuti moci rozumějící vůdce, který se příliš nezdržuje ideály a zásadami. Pro svoji kariéru byl schopen zmodrat i zčernat. Když zezelenal, málokoho z těch, kteří ho opravdu znají, to udivilo.

„Nepraktičtí" ideologové Zelených v Bursíkovi uviděli šanci. Rozhodli se využít jeho ambicí k prosazení svého programu. Přepočítali se však. Říká se, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán. Martin Bursík dokázal sehnat peníze, najmout profesionály, naučit se a odříkat program. Dokázal uspět ve volbách a pomoci tak Zeleným do parlamentu. Zároveň však pracoval na tom, aby se zbavil všeho a všech, kteří by mu mohli překážet v jeho kariéře a plánech. Jak dlouho by se vydrželi intelektuálové, idealisté a autentičtí zelení dívat na využívání politické korupce, ohýbání práva ve prospěch koalice nebo popírání vlastního programu? Jak dlouho by byli ochotni prodávat vše kvůli osobnímu prospěchu a ambicím Martina Bursíka a jeho přátel? Těžko říct, ale rozhodně je bezpečnější se jich včas zbavit. Oheň zkrátka přestal být sluhou, stal se pánem a začal požírat okolí.

Hrozí nám, že v roce 2010 budeme mít školné na vysokých školách, americkou radarovou vojenskou základnu, podfinancované školství, tržní zpoplatněné zdravotnictví. Nebudeme mít ekologicky šetrnou vládní politiku, prvky přímé demokracie umožněné formou celostátních či krajských referend, ani posílenou ochranu menšin a lidských práv. O podpoře neziskovému sektoru si budeme moci nechat zdát. Výsledkem vládního angažmá Zelených budou biochlebíčky a biosaláty v parlamentním bufetu a zálohy na PET láhve. Budeme mít Stranu zelených podle názvu, ale modrých podle činů.

Nechci být hlasatelem chmurných vizí. Vždycky je šance, že se věci změní. Já v takovou šanci věřím. Věřím tomu, že v České republice bude konečně existovat Strana zelených, o jejíž spolupráci se bude ČSSD ucházet. Strana zelených, která bude mnohým připomínat, že vizí Evropy je sociální stát s ekologicky orientovanou tržní ekonomikou.
Autor: Michal Hašek | sobota 6.10.2007 11:19 | karma článku: 11.80 | přečteno: 1208x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 328 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1484
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...