Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věřím, že "zmodrání" zelených nepotrvá věčně

Bývalá ministryně školství Dana Kuchtová nevydržela tlak Martina Bursíka a Mirka Topolánka  a odešla z vlády. Každému je jasné, že se nejednalo o odchod dobrovolný, ale odchod vyvolaný mimořádně intenzivní, hrubou a nevybíravou kampaní.

Vnímavý pozorovatel politického dění  si určitě všiml, že se ČSSD, přes všechny výhrady, které k Daně Kuchtové měla, k této štvanici nepřidala. Dana Kuchtová nebyla úspěšnou ministryní školství. Vyčítat jí ale, že výhradně její vinou se zpozdila příprava čerpání evropských peněz, je nefér. Vždyť se stačí podívat,v jakém stavu je příprava na ministerstvech vedených pány Čunkem a Bursíkem! Čeho jsme tedy svědky? Jaké jsou skutečné důvody buranského vyhazovu „nejzelenější ministryně"?

Zdá se být čím dál zřetelnější, že sledujeme cynicky řízený proces „deidealizace" jedné politické strany. Strana zelených získala v průběhu prvních pěti let nového století vcelku slušný intelektuální potenciál. Podařilo se jí oslovit řadu ekologicky, liberálně a středolevě orientovaných lidí, často se solidním teoretickým zázemím. Tito lidé však nebyli schopni promyšlené reálné politické akce. Akce, která by vedla k získání přiměřeného politického vlivu. Zřejmě i proto se Strana zelených  nebránila razantnímu nástupu Martina Bursíka. Tento politik je známý jako dobrý stratég, znalec technologie moci a člověk se zajímavými kontakty. Těžko jej  ale považovat za zeleného z přesvědčení. Už jen proto, že se dříve angažoval, se stejně dojemně nevinným výrazem, ve prospěch křesťansko-konzervativního i liberálního uskupení. Martin Bursík je prostě tvrdý, cynický a chuti moci rozumějící vůdce, který se příliš nezdržuje ideály a zásadami. Pro svoji kariéru byl schopen zmodrat i zčernat. Když  zezelenal, málokoho z těch, kteří ho opravdu znají, to udivilo.

„Nepraktičtí" ideologové Zelených v Bursíkovi uviděli šanci. Rozhodli se využít jeho ambicí   k prosazení svého programu. Přepočítali se však. Říká se, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán. Martin Bursík dokázal sehnat peníze, najmout profesionály, naučit se a odříkat program. Dokázal uspět ve volbách a pomoci tak Zeleným do parlamentu. Zároveň však pracoval na tom, aby se zbavil všeho a všech, kteří by mu mohli překážet v jeho kariéře a plánech. Jak dlouho by se vydrželi intelektuálové, idealisté a autentičtí zelení dívat na využívání politické korupce, ohýbání práva ve prospěch koalice nebo popírání vlastního programu? Jak dlouho by byli ochotni prodávat vše kvůli osobnímu prospěchu a ambicím Martina Bursíka a jeho přátel? Těžko říct, ale rozhodně je bezpečnější se jich včas zbavit. Oheň zkrátka přestal být sluhou, stal se pánem a začal požírat okolí.

Hrozí nám, že v roce 2010 budeme mít školné na vysokých školách, americkou radarovou vojenskou základnu, podfinancované školství, tržní zpoplatněné zdravotnictví. Nebudeme mít ekologicky šetrnou vládní politiku, prvky přímé demokracie umožněné formou celostátních či krajských referend, ani posílenou ochranu menšin a lidských práv. O  podpoře neziskovému sektoru si budeme moci nechat zdát. Výsledkem vládního angažmá Zelených budou biochlebíčky a biosaláty v parlamentním bufetu a zálohy na PET láhve. Budeme mít Stranu zelených podle názvu, ale modrých podle činů.

Nechci být hlasatelem chmurných vizí. Vždycky je šance, že se věci změní. Já v takovou šanci  věřím. Věřím tomu, že v České republice bude konečně existovat Strana zelených, o jejíž spolupráci se bude ČSSD ucházet. Strana zelených, která bude mnohým připomínat, že vizí Evropy je sociální stát s ekologicky orientovanou tržní ekonomikou.

Autor: Michal Hašek | středa 17.10.2007 17:17 | karma článku: 11,78 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Michal Hašek

Statistika nuda je...

Letošní léto je opravdu horké. Kromě tropických teplot přineslo i vládni krizi a ostrý střet o podporu či nepodporu Rusnokovy vlády. Mé postoje a argumenty jsou všeobecně známy a někomu se hodně nelíbí. A tak v okamžiku, kdy některým mým kolegům dojdou korektní politické argumenty, začnou se v médiích opakovaně objevovat omšelá témata mé poslanecké docházky, kumulování funkcí, řádně přiznané osobní půjčky, a když už opravdu není kde brát, akademický titul JUDr.

29.7.2013 v 17:46 | Karma: 9,34 | Přečteno: 322x | Ostatní

Michal Hašek

Věci veřejné nechrání českého spotřebitele, ale obchodní řetězce

Praha, 17. února 2013 - Nové vedení Věci veřejných odstartovalo svou labutí píseň na české politické scéně útokem na „Zákon o významné tržní síle.“ Dle slov nově zvoleného předsedy VV Víta Bárty tento „socanský“ zákon brání neviditelné ruce trhu, aby snížila ceny potravin. Musím proto, jako autor tohoto zákona, říci, že podobný blábol jsem slyšel naposledy, když Věci veřejné slibovaly boj proti korupci.

17.2.2013 v 13:14 | Karma: 18,52 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

Michal Hašek

Nezábavné lži Petra Nečase

Všechna média v minulém týdnu převzala suchou informaci, že se Nečasova a Kalouskova vláda rozhodla v následujících dvou týdnech nezvyšovat daně. Člověku by se po těch letech neustálého šikanování a nejrůznějších změn skoro jásat. Šlo by však o velký omyl. Pominu fakt, že nejde o dva roky daňových prázdnin, protože letos už se daně směrem nahoru měnily a Nečasův kabinet naštěstí vydrží maximálně rok a kousek. Jak se ukázalo, pro podnikatele výše daní není problém na prvním místě. Vláda jim totiž ztěžuje podnikání na každém kroku.

13.2.2013 v 18:05 | Karma: 31,16 | Přečteno: 1456x | Politika

Michal Hašek

Posíláte seniory žebrat, pane premiére

Když se před časem ptali představitelé Věci veřejných ministra financí Kalouska na to, z čeho zaplatí církevní restituce, odpovídal tajemně a vyhýbavě. „Nelze to v tuto chvíli specifikovat“ a podobně. Nyní se již bohužel jasně ukázalo, kde vláda Petra Nečase hodlá nalézt zdroje pro financování nákladných a o několik desítek miliard korun předražených církevních restitucí. Bohužel pro české důchodce to má být ve zmražení starobních důchodů. Ministerstvo financí totiž, podle interního materiálu úřadu, který dnes zveřejnila média, plánuje zhruba dvěma milionům českých seniorů zastavit valorizaci důchodů.

20.2.2012 v 13:38 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2806x | Diskuse| Ostatní

Michal Hašek

Halův seznam aneb vrtěti psem po česku

Jsou to téměř tři týdny, co v deníku Právo vyšla senzační informace „Policejní trezor skrývá politickou bombu“. Zpráva, která měla otřást celou politickou scénou. V pátek 20. ledna 2012 Právo na titulní straně mj. napsalo: „Podle zjištění deníku policie našla u zatčeného Michala Haly i „výplatní pásku“ se seznamem příjemců černých peněz, který si Hala pro svou potřebu vedl. Samotný dokument, který měl podle informací Práva Hala velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen a vyšetřovatel případu ho zamkl do trezoru.“

8.2.2012 v 10:27 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1484x
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Seznam rubrik