Božská komedie Nečase a Kalouska

13. 04. 2011 16:00:59
Když Dante Alighieri sepisoval svou Božskou komedii, jistě netušil, že se ji Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem budou snažit ve 21. století přepsat v České republice. Je až zarážející, jak se názvy hlavních kapitol Danteho komedie shodují s průběhem tzv. kauzy ABL, respektive jejího dopadu na vládu České republiky - Peklo, Očistec a Ráj. Stejné kapitoly, pouze s jiným, ale neméně dramatickým obsahem, se rozhodli sepsat poetové současné politické scény Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem.

„Peklo“ přišlo, když představitelé ODS a TOP 09 „zjistili“, co je vlastně zač strana Věci veřejné a Vít Bárta. Po odhaleních Jaroslava Škárky v Respektu a hlavně po článcích zveřejněných v Mladé frontě Dnes hovořili představitelé ODS a TOP 09 o největším ohrožení naší demokracie od roku 1989 a privatizaci veřejného prostoru. Silná slova, s kterými nelze než souhlasit – vydírání, uplácení či sledování politických konkurentů opravdu není standardním nástrojem demokratické politiky současnosti. Ostatně, sociální demokracie již více než rok na tyto a další praktiky v souvislosti s Věcmi veřejnými upozorňuje a ODS o nich ví minimálně stejně dlouhou dobu, když tuto stranu podle slov Mirka Topolánka z března 2010 spoluzakládali někteří lidé z ODS ovládající Prahu jako svůj mafiánský projekt.

Nicméně nyní platí, že Vít Bárta je ďábel a jeho peklem jsou Věci veřejné. „Je nutné se okamžitě zbavit všeho, čeho se ABL jen dotkla, budou padat hlavy!“ znělo jednohlasně z táborů zbývajících koaličních stran. Premiér Nečas po delším mlčení ukázal tvář nekompromisního manažera a bouchl do stolu s tím, že Bárta, Dobeš a John musí okamžitě z vlády. Za přizvukování Schwarzenberga a Kalouska tak de facto vyrazili dveře s Věcmi veřejnými na koaličním jednání a začali plánovat vládu bez nich.

Bohužel selhal základní faktor dalšího politického vývoje bez Věcí veřejných – matematika. ODS a TOP 09 mají dohromady 94 poslanců a se třemi či čtyřmi poslanci, které podařilo Kristýně Kočí ukrást Vítu Bártovi, to jaksi nedává dohromady 101 hlasů nutných pro získání důvěry nové, „čisté a opět protikorupční“ vlády. Chybička, která bude stát Kristýnu Kočí politickou kariéru a architekty koaliční spolupráce a básníky Nečase s Kalouskem hodiny intenzivního přemýšlení. Proto se dostáváme ke kapitole „Očistec“.

Bez Víta Bárty a jeho poslanců z „pekelné“ ABL vládnout nelze a jako jediná další alternativa se ukazují předčasné volby. Vzhledem k tomu, že Václav Moravec v nedělních Otázkách zveřejnil data o současné podpoře vlády, která je na zoufalých 24 %, již jednou pokoření matematici obou stran tentokrát dobře spočítali, že v případných předčasných volbách by všechny vládní strany dostaly od voličů neuvěřitelně napráskáno, a tudy tedy cesta rozhodně nevede. Je proto nutné poslat Víta Bártu a jeho Věci veřejné, jinak dle slov Miroslava Kalouska politickou divizi ABL, do „čistírny“. To berme jako vklad našich politických básníků do moderní verze Danteho Božské komedie.

Pak přijde Očistec, který bude trvat řekněme 14 dní, což by podle zkušeností z jiných politických „průserů“ mělo stačit na to, aby média a hlavně veřejnost jaksi pozapomněla na to, co bylo objeveno novináři a co zaznělo z úst představitelů koaličních stran o prohnilosti, korupci atd. Nemůže to být méně, protože to bychom jako veřejnost nevzali, a nemůže to být více, protože zase takový problém to nebyl a vládnout se musí. Reformy nepočkají, každým dalším dnem jsou dražší, jak říkal v OVM Karel Schwarzenberg.

Jak tedy bude očistec pravděpodobně vypadat? Všechny strany uberou plyn v silných vyjádřeních. Slova jako korupce, sledování, vydírání nahradí zhusta využívaná odpovědnost, reformy, sebereflexe a poučení. Odejdou ministři Bárta, Dobeš a John, které nahradí jiné figurky Víta Bárty, jako například Karolína Peak, Kateřina Klasnová či Markéta Reedová. Slovy Víta Bárty z materiálů MF Dnes – ženské fungovaly vždycky. Ustoupit budou muset i další dvě koaliční strany, čistec je očistec, a 24 % podpory vystraší i zkušené politické harcovníky. Proto ODS obětuje ministra zemědělství Fuksu a sám se teatrálně obětoval Alexandr Vondra. TOP 09 si nemůže useknout hlavu, ne nemyslím Karla Schwarzenberga, a Miroslav Kalousek proto nemůže jako ministr financí skončit. Skončí někdo méně důležitý, jako je například ministr zdravotnictví Leoš Heger, který si to stejně tak trochu polepil za tu největší krizi ve zdravotnictví v historii České republiky.

Také je možné, že si strany přerozdělí některé resorty. Třeba ODS získá vnitro a TOP 09 dopravu. ODS vnitro sice nikdy nechtěla, ale Kateřině Klasnové nebo Karolíně Peak by lidé jako ministryním vnitra ty nutné reformy asi nevěřili, tak se parta lidí okolo Ivana Langera obětuje. A tak trochu bokem se podívá na to vyšetřování trestních oznámení na prodej lázní ministerstva vnitra. Doprava a miliardy na dálnice se hodí vždycky a TOP 09 měla se zdravotnictvím víc starostí než užitku. Dojde možná k dalším změnám, koneckonců není obvyklé a ani mediálně vhodné, aby proti ministru práce a sociálních věcí demonstrovali lidé se zdravotním postižením, za to ten resort a reformy možná TOP 09 stát nebudou. Čekají nás přece další volby, i když naštěstí ne ty předčasné do sněmovny. Vždyť jsme právě dokončili kapitolu „Očistec“ a dostáváme se do té poslední, „Ráj“.

V ráji je, jak všichni víme, vše dobré a krásné. V našem ráji jsou ministři vlády Petra Nečase přátelé a efektivně spolupracující tým, jehož jediným zájmem je co nejrychlejší provedení reforem a záchrana naší země. Zapomenuty jsou vzájemné bratrovražedné války, nože v zádech, a co je nejdůležitější, naše demokracie již není ohrožena agenturou ABL. Ráj na zemi, reformy a světlé zítřky před námi.

Co zůstane nám ostatním? Jen strašně hořká pachuť v ústech a totální bezmoc a frustrace. Ale i takové je peklo, byť nám pánové budou tvrdit, že jsme v ráji.

Autor: Michal Hašek | středa 13.4.2011 16:00 | karma článku: 21.43 | přečteno: 1765x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 198 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1484
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...