Otázky, které přinesla vládní krize

19. 04. 2011 13:00:00
Noční jednání K12, kde se strany vládní trojkoalice dohodly na pokračování vládní spolupráce, přineslo další kapitolu do politické frašky, kterou vláda hraje s občany. Co je ale mnohem důležitější, nijak neodpovědělo na otázky, jež v době vládního bratrovražedného boje vystoupily na povrch. Tímto krokem dokončila vláda proces ztráty posledního zbytku důvěryhodnosti, který měla.

To ale v žádném případě neznamená, že nejsou vládní strany povinny vysvětlit a objasnit řadu věcí, které byly v posledních dnech a týdnech zveřejněny a ke kterým se ODS, TOP 09 a VV odmítají nyní, po uzavření míru, vyjadřovat. Sociální demokracie ale nepřipustí, aby za touto vládní krizí, která v plné nahotě odkryla špínu této vlády, zůstal pouze obláček dýmu a žádné odpovědi.

ČSSD chce proto od stran vládní koalice slyšet odpovědi na následující otázky:

1) Jsou stále ještě VV, resp. ABL, nevětším ohrožením demokracie od roku 1989, jak řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, a jde o privatizační projekt veřejné moci, něco, co ohrožuje demokratický stát v jeho základech, jak říká Miroslav Kalousek?

2) Jaký bude další postup vlády v deABeLizaci státní správy, pokud zůstává bývalý personální ředitel ABL Josef Dobeš ministrem školství?

3) Pokud bylo prioritou této vlády při změnách na ministerstvu vnitra očištění úřadu od vlivu bezpečnostních agentur, jak je možné, že ministrem vnitra se má stát jednatel detektivní agentury SUB S.A. Jan Kubice?

4) Potvrdil či vyvrátil Vít Bárta koaličním partnerům, zda je dokument plánující ovládnutí státní správy ze strany ABL skrze Věci veřejné autentický? A je pro vládu zakládající svou existenci na boji s korupcí přípustné, aby jedním z jejích hlavních představitelů i nadále zůstával Vít Bárta, který v roce 2008 řekl: „Je třeba si přiznat, že my jako top management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém minimálně nepodporujeme – například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus?“

5) Vysvětlily svým koaličním partnerům Věci veřejné, zda byla strana financována ABL, či nikoli? Radek John tvrdí, že ano, ABL že nikoli. A jaké je tedy propojení VV a ABL? Ministr Kalousek tuto stranu označil za politickou divizi ABL.

6) V případě pokračování trojkoalice se bude vláda opírat i o hlas Víta Bárty. Je již jasné, zda uplácel Vít Bárta své poslance Kočí a Škárku, nebo jim jen půjčoval? Už mají členové této tzv. protikorupční vlády jasno v tom, zda Vít Bárta pral či nepral špinavé peníze při finančních transakcích se svými poslanci?

7) Bude Bártův byt na pražském Klárově i nadále operačním centrem všech ministerstev řízených Věcmi veřejnými, jak o tom hovoří nejenom bývalí poslanci VV Kočí se Škárkou?

8) Nutil Miroslav Kalousek protizákonně své úředníky k tomu, aby byl hazard dostupný na internetu i dětem, jak tvrdí VV ve svém trestním oznámení?

9) Jaké kauzy ODS šetří ministerstvo vnitra, jak řekl ministr vnitra Radek John, a bude toto vyšetřování pokračovat i po jmenování nového ministra vnitra?

10) Znamená setrvání Věcí veřejných ve vládě, že bude i nadále sledování politické konkurence tolerovaným standardem uvnitř koaličních stran, jako tomu bylo v případě politiků ODS na Praze 1 a 11 ze strany ABL a Víta Bárty s Jaroslavem Škárkou?

11) Shodly se koaliční strany na tom, zda ministr Fuksa opravdu přihlížel krádežím za bílého dne v Lesích ČR, jak tvrdí VV ve svém trestním oznámení, nebo naopak chtěl Vít Bárta ovládnout 6miliardový byznys se dřevem v Lesích ČR, jak tvrdí ministr zemědělství Fuksa?

12) Vysvětlil Vít Bárta svým koaličním partnerům, jak to bylo s půlmiliardou za vícepráce pro stavitele 3. železničního koridoru bez soutěže, jak tvrdí novinář Kmenta?

13) Bude ministr Vondra i nadále ministrem obrany společné koaliční vlády, nebo bude přijata nabídka jeho rezignace a tím bude kauza ProMoPro považována za vyřešenou? A jak to tedy bylo se stovkami milionů, které se v době předsednictví „ztratily“, jak tvrdí ministerstvo financí?

14) Organizovala část ODS vzpouru části poslaneckého klubu Věci veřejných, či nikoli? Je toto představa ODS o koaliční spolupráci, boji proti klientelismu a vládě České republice?

Toto je jen část otázek, kterým daly vzniknout samotné strany vládní koalice a jejich představitelé. Oni sami takové otázky položili svým vládním partnerům a měli by na ně vyžadovat odpovědi.

Pokud tak neučiní, bude je v zájmu české veřejnosti pokládat sociální demokracie.

Autor: Michal Hašek | úterý 19.4.2011 13:00 | karma článku: 23.57 | přečteno: 1781x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 496 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1484
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...