Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda namísto podpory systematicky znepříjemňuje krajům život

Již od počátku svého působení začala vláda Petra Nečase uplatňovat ve vztahu ke krajům České republiky tzv. taktiku ostřelování. Namísto dialogu a koordinace svých kroků v zájmu našich občanů se patrně rozhodla maximálně znepříjemnit život těm, kteří kraje vedou. A kde mohla, svou příležitost patřičně využila. Namísto diskuze jsme jako hejtmani byli přinuceni k souboji, ve kterém jsme se snažili uhájit zájmy a potřeby lidí, kteří v našich krajích žijí a rozhodnutí vlády na ně reálně, bohužel většinou negativně dopadají.

První významný úder se vláda pokusila krajům zasadit již v srpnu loňského roku, kdy bylo schváleno usnesení, že se od roku 2011 ruší státní spoluúčast na financování projektů dotovaných z Regionálních operačních programů. Rozhořela se vlna nesouhlasu vedená hejtmany, která nakonec v lednu tohoto roku po dlouhých jednáních skončila naším úspěchem a odstoupením vlády od tohoto téměř šíleného záměru, který by těžce dopadl na mnoho projektů v krajích. Byl to však evidentně jen jeden z kroků vlády zaměřených proti krajům a Asociaci krajů České republiky.

Dlouhodobě platí, že vláda a její ministři jen minimálně jednají s Asociací krajů a v drtivé většině ji spíše obcházejí. Typickou ukázkou je snaha odstranit zástupce krajů z protidrogových aktivit vlády, přičemž každému soudnému musí být jasné, že právě takovéto aktivity je nutné s regiony koordinovat. V době, kdy již řadu měsíců kritizujeme podmínky a pomalé čerpání evropských prostředků vládou, přichází z její strany další políček: Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje zastavit financování některých projektů v rámci programu životní prostředí, což jednoznačně ohrozí projekty realizované a kofinancované z krajských rozpočtů. Hovoříme o projektech za stovky milionů korun a také o ohrožení projektů měst a obcí.

Aktuálně si pak „kopnout“ do krajů rozhodl sám ministr financí Miroslav Kalousek. Ve středu 27. 4. 2011 Ústavní soud rozhodl o zrušení jím prosazených změn ve stavebním spoření, čímž jen potvrdil to, co jsme říkali od prvního okamžiku, totiž že jde o změny protiústavní. A jaká byla reakce Miroslava Kalouska? Výpadek ve státním rozpočtu 6 miliard korun, který zavinila vládní koalice a jeho ministerstvo, bude prý muset kompenzovat na veřejných službách. Z toho vyplývá, že pan ministr nechá důsledky svých chyb dopadnout opět na kraje, které by mohly přijít například o prostředky na regionální železniční dopravu, sociální služby či regionální školství.

Ptám se, kde bere ministr Kalousek a celá vláda právo na to, aby nechala za vlastní neschopnost platit občany této země? Současná koalice se diskredituje svými vlastními aférami a každý den svými skutky potvrzuje, že vládnout prostě neumí. Beru to jako smutný fakt, který bohužel ještě nějakou dobu bude trvat. Bez přehnaných očekávání proto vyslovuji jen jeden požadavek: když už vládnout neumíte, přestaňte alespoň záměrně škodit krajům a všem lidem, kteří v nich žijí. To bude jediné prospěšné, co v tuto chvíli můžete udělat.

 

 

Autor: Michal Hašek | pondělí 2.5.2011 12:55 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Michal Hašek

Statistika nuda je...

Letošní léto je opravdu horké. Kromě tropických teplot přineslo i vládni krizi a ostrý střet o podporu či nepodporu Rusnokovy vlády. Mé postoje a argumenty jsou všeobecně známy a někomu se hodně nelíbí. A tak v okamžiku, kdy některým mým kolegům dojdou korektní politické argumenty, začnou se v médiích opakovaně objevovat omšelá témata mé poslanecké docházky, kumulování funkcí, řádně přiznané osobní půjčky, a když už opravdu není kde brát, akademický titul JUDr.

29.7.2013 v 17:46 | Karma: 9,34 | Přečteno: 322x | Ostatní

Michal Hašek

Věci veřejné nechrání českého spotřebitele, ale obchodní řetězce

Praha, 17. února 2013 - Nové vedení Věci veřejných odstartovalo svou labutí píseň na české politické scéně útokem na „Zákon o významné tržní síle.“ Dle slov nově zvoleného předsedy VV Víta Bárty tento „socanský“ zákon brání neviditelné ruce trhu, aby snížila ceny potravin. Musím proto, jako autor tohoto zákona, říci, že podobný blábol jsem slyšel naposledy, když Věci veřejné slibovaly boj proti korupci.

17.2.2013 v 13:14 | Karma: 18,52 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

Michal Hašek

Nezábavné lži Petra Nečase

Všechna média v minulém týdnu převzala suchou informaci, že se Nečasova a Kalouskova vláda rozhodla v následujících dvou týdnech nezvyšovat daně. Člověku by se po těch letech neustálého šikanování a nejrůznějších změn skoro jásat. Šlo by však o velký omyl. Pominu fakt, že nejde o dva roky daňových prázdnin, protože letos už se daně směrem nahoru měnily a Nečasův kabinet naštěstí vydrží maximálně rok a kousek. Jak se ukázalo, pro podnikatele výše daní není problém na prvním místě. Vláda jim totiž ztěžuje podnikání na každém kroku.

13.2.2013 v 18:05 | Karma: 31,16 | Přečteno: 1456x | Politika

Michal Hašek

Posíláte seniory žebrat, pane premiére

Když se před časem ptali představitelé Věci veřejných ministra financí Kalouska na to, z čeho zaplatí církevní restituce, odpovídal tajemně a vyhýbavě. „Nelze to v tuto chvíli specifikovat“ a podobně. Nyní se již bohužel jasně ukázalo, kde vláda Petra Nečase hodlá nalézt zdroje pro financování nákladných a o několik desítek miliard korun předražených církevních restitucí. Bohužel pro české důchodce to má být ve zmražení starobních důchodů. Ministerstvo financí totiž, podle interního materiálu úřadu, který dnes zveřejnila média, plánuje zhruba dvěma milionům českých seniorů zastavit valorizaci důchodů.

20.2.2012 v 13:38 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2806x | Diskuse| Ostatní

Michal Hašek

Halův seznam aneb vrtěti psem po česku

Jsou to téměř tři týdny, co v deníku Právo vyšla senzační informace „Policejní trezor skrývá politickou bombu“. Zpráva, která měla otřást celou politickou scénou. V pátek 20. ledna 2012 Právo na titulní straně mj. napsalo: „Podle zjištění deníku policie našla u zatčeného Michala Haly i „výplatní pásku“ se seznamem příjemců černých peněz, který si Hala pro svou potřebu vedl. Samotný dokument, který měl podle informací Práva Hala velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen a vyšetřovatel případu ho zamkl do trezoru.“

8.2.2012 v 10:27 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1484x
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Seznam rubrik