Vláda namísto podpory systematicky znepříjemňuje krajům život

Již od počátku svého působení začala vláda Petra Nečase uplatňovat ve vztahu ke krajům České republiky tzv. taktiku ostřelování. Namísto dialogu a koordinace svých kroků v zájmu našich občanů se patrně rozhodla maximálně znepříjemnit život těm, kteří kraje vedou. A kde mohla, svou příležitost patřičně využila. Namísto diskuze jsme jako hejtmani byli přinuceni k souboji, ve kterém jsme se snažili uhájit zájmy a potřeby lidí, kteří v našich krajích žijí a rozhodnutí vlády na ně reálně, bohužel většinou negativně dopadají.

První významný úder se vláda pokusila krajům zasadit již v srpnu loňského roku, kdy bylo schváleno usnesení, že se od roku 2011 ruší státní spoluúčast na financování projektů dotovaných z Regionálních operačních programů. Rozhořela se vlna nesouhlasu vedená hejtmany, která nakonec v lednu tohoto roku po dlouhých jednáních skončila naším úspěchem a odstoupením vlády od tohoto téměř šíleného záměru, který by těžce dopadl na mnoho projektů v krajích. Byl to však evidentně jen jeden z kroků vlády zaměřených proti krajům a Asociaci krajů České republiky.

Dlouhodobě platí, že vláda a její ministři jen minimálně jednají s Asociací krajů a v drtivé většině ji spíše obcházejí. Typickou ukázkou je snaha odstranit zástupce krajů z protidrogových aktivit vlády, přičemž každému soudnému musí být jasné, že právě takovéto aktivity je nutné s regiony koordinovat. V době, kdy již řadu měsíců kritizujeme podmínky a pomalé čerpání evropských prostředků vládou, přichází z její strany další políček: Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje zastavit financování některých projektů v rámci programu životní prostředí, což jednoznačně ohrozí projekty realizované a kofinancované z krajských rozpočtů. Hovoříme o projektech za stovky milionů korun a také o ohrožení projektů měst a obcí.

Aktuálně si pak „kopnout“ do krajů rozhodl sám ministr financí Miroslav Kalousek. Ve středu 27. 4. 2011 Ústavní soud rozhodl o zrušení jím prosazených změn ve stavebním spoření, čímž jen potvrdil to, co jsme říkali od prvního okamžiku, totiž že jde o změny protiústavní. A jaká byla reakce Miroslava Kalouska? Výpadek ve státním rozpočtu 6 miliard korun, který zavinila vládní koalice a jeho ministerstvo, bude prý muset kompenzovat na veřejných službách. Z toho vyplývá, že pan ministr nechá důsledky svých chyb dopadnout opět na kraje, které by mohly přijít například o prostředky na regionální železniční dopravu, sociální služby či regionální školství.

Ptám se, kde bere ministr Kalousek a celá vláda právo na to, aby nechala za vlastní neschopnost platit občany této země? Současná koalice se diskredituje svými vlastními aférami a každý den svými skutky potvrzuje, že vládnout prostě neumí. Beru to jako smutný fakt, který bohužel ještě nějakou dobu bude trvat. Bez přehnaných očekávání proto vyslovuji jen jeden požadavek: když už vládnout neumíte, přestaňte alespoň záměrně škodit krajům a všem lidem, kteří v nich žijí. To bude jediné prospěšné, co v tuto chvíli můžete udělat.

 

 

Autor: Michal Hašek | pondělí 2.5.2011 12:55 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1599x