Michal Hašek

Pane Nečasi, nedělejte z lidí blbce!

3. 10. 2011 11:50:30
Premiér Nečas zahájil ve Zlíně kampaň ODS pro krajské volby v roce 2012 a evidentně je přesvědčen, že lidé v krajích jsou hlupáci. Musí si totiž myslet, že v krajích nejenom že nemáme paměť, ale že žijeme někde, kde nejsou noviny, televize a ani žádné další zprávy o tom, co on a jeho předchůdce Mirek Topolánek krajům a jejich obyvatelům od roku 2008 provádějí. Jinak si neumím vysvětlit, že by byl schopen tvrdit, že si hejtmani krajů České republiky neumí poradit s problémy v regionech. Takže si to pane premiére Nečasi vyřešme hned na počátku, naprostá většina problémů, kterým kraje a jejich obyvatelé čelí, jste způsobil Vy a Váš předchůdce Topolánek. Kdyby Vás dvou a Vašich vlád nebylo, měli bychom se v krajích o poznání lépe.

Od roku 2008, kdy dostala ODS od lidí v krajských volbách napráskáno za to, jak mizerná byla její vláda, jste vy, pane Nečasi, pan Topolánek a zbytek Vašich pravicových vlád nedělali nic jiného, než jste nám to do krajů vraceli a pokračujete v tom i nadále. Zatímco v kauzách ProMoPro, v armádních zakázkách a v celé řadě dalších korupčních kauz mizí v černých dírách korupce miliardy z veřejných rozpočtů, Vaše vlády berou krajům každý rok více a více peněz z jejich rozpočtů. Stejně tak ve svém boji proti krajům neváháte porušovat platné smlouvy, jenom proto, abyste nám v to v regionech vrátili. V případě Memoranda o regionální dopravy, kde předchozí vláda premiéra Fischera zavázala Českou republiku přispívat na regionální dopravu a vyřešila tak každoroční nejistotu občanů krajů, zda se od Nového roku dostanou do práce, vláda Petra Nečase chce lidem tuto jistotu vzít a při jednání s kraji si je navíc bere jako rukojmí.

Zkrátka, vlády ODS od roku 2008 nedokázaly pro kraje udělat nic jiného, než jim házet klacky pod nohy. A co je ještě horší, tam, kde se krajům daří vládní neschopnost v rámci jejich možností kompenzovat, chce vláda jejich pravomoci omezovat či je dokonce rušit. V situaci, kdy vláda není schopna čerpat životně důležité evropské fondy na centrální úrovni ani z jedné třetiny, kraje na své projekty získávají prakticky všechny dostupné prostředky. Namísto, aby se moudrá vláda chopila šance a podpořila lidi v krajích, raději krajům sebere peníze na kofinancování projektů regionálních firem a podnikatelů. Jediný efektivně fungující kanál, kterým do České republiky tečou evropské peníze, chce vláda Petra Nečase prakticky zlikvidovat.

Zatímco vláda se chlubí svými tupými škrty, vydávaje je za reformy, její kroky fatálně poškozují českou ekonomiku a životy občanů České republiky. Kraje naproti tomu dokázaly oproti předchozím krajským vládám ODS snížit své náklady v řádech desítek procent a na rozdíl od vlády i nadále investujeme do dopravní infrastruktury a významně přitom šetříme díky otevřeným výběrovým řízením. Jenom Jihomoravský kraj realizoval v roce 2011 celkem 16 akci v celkové hodnotě jedné miliardy korun a kde se nám podařilo uspořit celkově 300 milionů korun, tedy 30%! Na rok 2012 plánujeme 27 projektů celkově za 1.7 mld. a pokud se nám podaří naplnit reálné očekávání totožné úspory ve výši 30%, získáme dalších zhruba 550 milionů korun!

Byly to také kraje a jejich hejtmani ČSSD, kterým se díky jejich aktivnímu přístupu a na rozdíl od vlády poctivé snaze nalézt kompromis, podařilo odvrátit největší krizi ve zdravotnictví v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“. Přístup vlády, která odmítala s lékaři jednat a odliv stovek lékařů plánovala nahradit vrtulníky a vojenskými sanitkami by znamenal jediné – kolaps veřejného zdravotnictví.

Stejně tak v situaci, kdy reformní a úsporné pravicové vlády zatěžují náš národní rozpočet rekordními schodky ve stovkách miliard, kraje splácí dluhy předchozích vlád ODS a čelí dopadům hospodářské krize. Přestože vláda není ani schopna odhadnout výběr daní (ministerstvo financí dává krajům permanentně špatné predikce), dokázali se kraje vyrovnat s propadem příjmů ve výši cca 20% rozpočtu a přesto zajišťujeme všechny klíčové veřejné služby bez jejich významnějšího omezení, bez tupých škrtů.

Pane premiére, chápu, že máte z voleb do krajů strach a stejně tak chápu, že je toho příliš málo, co můžete jako ODS před volbami lidem nabídnout, aniž by to vláda stejné ODS na centrální úrovni nepodkopávala či nezhoršovala. Proto se regiony ODS opět bojí toho, jak špatná a hloupá celostátní politika vlády poškodí ODS v krajských volbách, které budou stejně jako před čtyřmi lety referendem o budoucím směřování české politiky. A Vy, kdysi velký bojovník proti „kmotrům ODS“, se kterými jste se musel udobřit pro udržení Vašeho křesla premiéra a šéfa ODS, jim budete muset po volbách skládat účty. To vše ale nesmí být důvodem proto, abyste dělal z lidí blbce. Stačí, že z nich Vaše vláda dělá chudáky!

Autor: Michal Hašek | karma: 25.01 | přečteno: 1810 ×
Poslední články autora