Michal Hašek

Posíláte seniory žebrat, pane premiére

20. 02. 2012 13:38:20
Když se před časem ptali představitelé Věci veřejných ministra financí Kalouska na to, z čeho zaplatí církevní restituce, odpovídal tajemně a vyhýbavě. „Nelze to v tuto chvíli specifikovat“ a podobně. Nyní se již bohužel jasně ukázalo, kde vláda Petra Nečase hodlá nalézt zdroje pro financování nákladných a o několik desítek miliard korun předražených církevních restitucí. Bohužel pro české důchodce to má být ve zmražení starobních důchodů. Ministerstvo financí totiž, podle interního materiálu úřadu, který dnes zveřejnila média, plánuje zhruba dvěma milionům českých seniorů zastavit valorizaci důchodů.

Považuji to za do nebe volající drzost, zlomyslnost a hlavně důkaz naprosté nekompetentnosti vlády Petra Nečase. Předně je jako hlavní důvod pro toto zmražení uváděn schodek na důchodovém účtu. Ten se ale projevuje v posledních třech letech, tedy jako přímý důsledek špatných kroků pravicových vlád, na které jsme vládu Petra Nečase i jeho předchůdce Topolánka opakovaně upozorňovali. Na naše námitky nebyl brán zřetel, přestože výsledné schodky si mohl každý spočítat, protože demografický vývoj je znám na dlouhé roky dopředu. Je tedy evidentní, že viníkem schodku jsou vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase, nikoli senioři, kteří to mají zaplatit.

Zmražením valorizace penzí zároveň zarazí seniorům poslední hřebíček do rakve jejich dnes již tak dost zubožené životní úrovně. Před časem jsem hovořil o tom, že vláda si na důchodce zasedla, a nynější plány toto moje podezření potvrzují. Po celé řadě podpásových ran, jako je zrušení slev na jízdném či zvýšení DPH, se Petr Nečas a jeho vláda rozhodli dát seniorům ránu do vazu. Růstu cen potravin, inflaci, zdražení energií a deregulacím nájmů budou tak čeští důchodci čelit se snižujícím se důchodem, jehož pokles někteří odborníci odhadují až na 12 procent. To je vláda může rovnou poslat žebrat.

V situaci, kdy vláda Petra Nečase plánuje seniorům sebrat kvůli úsporám poslední zbytky důstojnosti, při již zmiňovaných církevních restitucích vyhazuje z okna desítky miliard. Zatímco u seniorů vláda počítá každou korunu a pro pár milionů korun zruší třeba slevy na jízdném, při navrácení majetku církvím nejsou ministři vlády schopni vysvětlit, proč je výsledná suma restitucí vyšší o minimálně 30, spíše však o 50 miliard korun, než církvím skutečně náleží.

Považuji za nemravné a odpudivé, že vláda namísto aby narovnání s církvemi provedla racionálně a adekvátně, raději sebere peníze důchodcům. Jinak totiž nelze interpretovat kroky, kdy jsou nad rámec nároků církví vydány desítky miliard korun a vláda plánuje získat 10 až 20 miliard korun zmražením valorizace důchodů.

Autor: Michal Hašek | karma: 33.10 | přečteno: 2806 ×
Poslední články autora