Švejnar nebyl Antiklaus

27. 02. 2008 13:50:13
Z mnoha diskusí, které sleduji na internetu, je zřejmé, že řada lidí by si přála setrvání Jana Švejnara v politice. Co může nedávný prezidentský kandidát nabídnout? Především silnou individualitu a vizi, na které se shodnou nejen politici napříč spektrem, ale většina obyvatel České republiky. Je to vize kosmopolitní vzdělanostní společnosti nezatížené vzdálenou ani nedávnou minulostí. Tato idea byla v předvolební kampani jasně sdělena a také pozitivně přijímána veřejností.

Většinu lidí už totiž unavuje věčné přemítání o vítězstvích a chybách naší nedávné historie. Chtějí se dívat do budoucnosti, chtějí změnu. Po téměř dvaceti letech od sametové revoluce už žijeme ve zcela jiném světě a je zřejmé i povzbuzující, že toto naše prostředí se v následujícím desetiletí ještě více promění.

Prezidenta Václava Klause vnímám jako silnou osobnost, která ale společnost spíše rozděluje, než spojuje. Je to člověk spojený s minulostí, jehož profil vytvarovala kontroverzní devadesátá léta. V tomto období se Klaus vyprofiloval jako politik, který část obyvatel fascinuje, ale stejně i nemalý počet obyvatel republiky popuzuje. Naproti tomu se Švejnar v průběhu krátké předvolební kampaně stačil ukázat jako člověk- politik, který nerozděluje společnost kategoricky na příznivce a odpůrce. Stal se skutečně nadstranickou osobností, která nemá na okolí polarizační vlastnosti. Profesor Švejnar dokázal zúročit svůj odstup od české politiky, je to člověk, který nemusí stále dokola vysvětlovat minulost. Nikomu nic „nedluží", není trvale spojen s žádnou mocenskou garniturou. Je přijatelný pro pravicově, středově i levicově smýšlející obyvatele.

Jsem přesvědčen o tom, že ideje, se kterými šel Jan Švejnar do prezidentské kandidatury, by byl schopen prosazovat i v praktické politice. Její současný konfrontační ráz voliče již unavuje. Budoucnost bude potřebovat veřejné činitele, kteří nebudou prosazovat svůj názor za každou cenu, i kdyby to měly být fauly a nečisté prostředky. Jak se můžeme shodnout na penzijní reformě nebo transformaci zdravotnictví, když spolu nedokážeme mluvit ani v poslanecké lavici? Nová Evropa stojí na konsensuálních řešeních a bylo by naivní se domnívat, že vystačíme jen s obhajobou lokálpatriotismu a omílání drobných témat malostranské politiky. Jan Švejnar je nadějným politikem právě proto, že není utopen v těchto tématech a jeho kosmopolitní nadhled je blízký většině obyvatel.

Často dostávám otázku, co vlastně Česká sociální demokracie podporou Jana Švejnara sledovala. Bylo to hledání Antiklause nebo snad jen mediální hra? Nikoli. Byl to pokus dát republice skutečně nestranného a nadstranického prezidenta. A nejen to. Příchod profesora Švejnara do politiky přinesl změnu stylu, kterou místní scéna vyžaduje. Byla za ním snaha najít cestu ze současného marasmu, který dusí celou Českou politiku. Takováto změna v úřadu prezidenta by mohla být tím impulsem, který povede ke změně klimatu v celé společnosti.

Autor: Michal Hašek | středa 27.2.2008 13:50 | karma článku: 16.05 | přečteno: 1242x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1484
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...