Populismus?

Termín populismus označuje získání přízně bez ohledu na podstatu problému. Tolik základní definice populismu dle Wikipedie.  

Často v posledních dnech slýchám obvinění na adresu ČSSD z populismu. Často se také nemohu ubránit tomu, že je to obvinění, které má účelově znehodnotit náš program, naší snahu o řešení společenských problémů.

Populismus je hloupá metoda, jak se propracovat k oblibě a moci, s tím souhlasím a nehodlám se této metodě osobně věnovat. Je to totéž, jako se pokusit prodat starého unaveného koně tak, že mu dáme jméno ŠEMÍK. Ale to my neděláme. Odpracovali jsme si velmi tvrdě tu část uplynulého volebního období, kdy jsme jako opoziční strana hledali programové vize nejen pro volební kampaň, ale především pro odpovědné vládnutí, budeme-li u voličů vyslyšeni a oni nám dají svou důvěru.

Doba strávená v opozici nám dala dostatek prostoru k analýze a návrhu řešení snad ve všech oblastech života v naší zemi

Přesto jsme pro opačné křídlo politického spektra populisty. Náš program je vydáván za hromádku nesplnitelných slibů a za pouhý výtah k moci. Prý slibujeme vše zadarmo a pečení holuby budou létat do úst každému, komu se v této zemi nechce pracovat. Není to tak, a podobné výpady pouze svědčí o tom, že naši kritici náš program nikdy nečetli.

Doporučuji všem, kteří chtějí znát skutečný stav věci, aby si dali trochu práce, a začetli se do programů politických stran, které usilují o vstup do sněmovny. Při objektivním přístupu si bude muset každý přiznat, že populismu se nedopouštíme, a že oblíbený přívlastek „levicový“, který se ke slovu populismus často připojuje je nespravedlivý. My respektujeme podstatu problému a náš program nabízí řešení.

Nesnížím se k okopávání soupeřů slovy o pravicovém populismu. Ale jak se zdá, je to pro naše pravicové strany velké lákadlo. Lákadlo, kterému se těžko odolává.

Ponechám na voličích, co je pro ně důležitější, ale věřím, že výsledek voleb to ukáže bez ohledu na výkřiky té části pravice, která svou neschopnost reflektovat a řešit potíže naší země a občanů, schovává pod slova jako je odpovědnost či morálka a nechtěně z těchto slov dělá duté, farizejské proklamace bez obsahu, marketingová hesla jak na prodej pracího prášku, to by mělo voliče varovat.

 

 

 

    

 

Autor: Michal Hašek | úterý 20.4.2010 11:32 | karma článku: 11,00 | přečteno: 2314x